hoeveel chloor in bubbelbad

Hoeveel chloor moet er in een bubbelbad?

Iedereen met een bubbelbad moet chloor in het water doen. We krijgen dan ook regelmatig de vraag hoeveel chloor er in een bubbelbad moet. In deze blog geven we wat meer informatie over chloor in het water. Want waarom is dat zo belangrijk? En hoeveel chloor moet er nu in een bubbelbad? Ook vertellen we hoe je het chloor aan het water kunt toevoegen en geven we enkele tips. Zo kun jij op een veilige manier de juiste hoeveelheid chloor aan het bubbelbad toevoegen!

Waarom chloor in een bubbelbad?

Een goede waterkwaliteit is heel belangrijk om optimaal te kunnen genieten van een bubbelbad. Met een juiste waterbehandeling zorg je er namelijk voor dat je geen last krijgt van huidirritatie, prikkende ogen, luchtwegirritatie en bovendien verhoogt het de duurzaamheid van het bubbelbad. Om de juiste pH-waarde te creëren, moet je chloor toevoegen aan het water. Het chloor zorgt er namelijk voor dat alle bacteriën worden gedood. De ideale waarde is 7,4 pH. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per week chloor toe te voegen aan het water. Zo zorg je ervoor dat de pH-waarde op het juiste niveau blijft en je dus veilig in het bubbelbad kunt relaxen.

Hoeveel gram chloor in het bubbelbad?

We hebben benoemd dat het belangrijk is om chloor toe te voegen aan het water. Maar hoeveel gram chloor moet er in het bubbelbad? Eerst is het belangrijk om de chloorwaarde te meten. Deze moet altijd tussen de 1 en 2,5 ppm zijn, maar het beste is tussen de 1,5 tot 2 ppm. Voordat je het chloor gaat toevoegen, moet je ook de pH-waarde meten. Als de pH-waarde slecht is, heeft het namelijk geen zin om chloor toe te voegen en dien je het water volledig te verversen. Is de pH-waarde goed? Dan kun je chloor toevoegen aan het water. Bekijk altijd goed op de verpakking hoeveel chloor er in het bubbelbad moet en houd deze dosering aan. Over het algemeen kan er worden gesteld dat de juiste dosering ongeveer 10 gram chloor per 1000 liter water bedraagt.

Tips voor chloor en bubbelbad water

We krijgen ook wel eens de vraag hoeveel tabletten chloor er in het bubbelbad moeten. Het is belangrijk om alle waardes te meten en goed op de verpakking te kijken. Let er daarnaast altijd op dat de chemicaliën moeten worden toegevoegd aan het water, nooit andersom. Als er water op chemicaliën wordt toegevoegd, kan dit namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen. Meng daarnaast nooit verschillende producten met elkaar als dit niet duidelijk staat aangegeven. Tot slot is het belangrijk om het product in de originele verpakking te bewaren, zodat je altijd de beschrijving bij de hand hebt.

FAQ’s chloor toepassingen zwem en-bubbelbaden

1.      Is zwembadchloor schadelijk voor mijn gezondheid?

Nee, chloor is pas schadelijk bij een langdurige blootstelling van een te grote hoeveelheid chloor. Als je je aan de voorgeschreven hoeveelheden houdt, kan het je gezondheid niet schaden. Wanneer je echter blootgesteld wordt aan een te hoge dosering in je zwembad of als je na het toevoegen van chloorshock direct gaat zwemmen, kan dat huidirritatie en irritatie aan de ogen tot gevolg hebben. Er zijn ook gevallen bekend dat een blootstelling aan een te hoge dosering chloor in het zwembad op de luchtwegen slaat. Mensen met astma en bronchitis zijn daar extra vatbaar voor. Wacht dus altijd 12-24 uur na het toevoegen van het chloorgranulaat.

2.      Wanneer kan ik het beste chloor toevoegen?

Direct zonlicht kan het beste vermeden worden bij het toedienen van chlorine. Om die reden is het aan te raden om chloor in de vroege ochtend of in de avond toe te voegen aan je zwembad. Laat de pomp ’s nachts aanstaan als je ervoor kiest om het chloor in de avond toe te voegen.

3.      Wat moet ik doen als mijn pH-waarde te hoog is?

De oplossing om de pH-waarde van het bubbelbad te verlagen is pH-minus toevoegen aan het bad. De toepassing is hetzelfde als bij chloor toevoegen aan je bubbelbad, pH-minus heeft alleen een pH-verlagend effect.

4.      Hoe vaak moet ik chloorshock toevoegen?

De chloorshock hoef je maar één keer toe te voegen als je het bubbelbad net gevuld hebt met water of als je het bubbelbad na lange tijd weer gebruikt. Hierna is het een kwestie van bijhouden met chloortabletten of een chloordispenser.

5.      Hoelang mag ik niet in het water nadat ik chloor heb toegevoegd?

12 tot 24 uur. Ga minimaal 12 uur niet in het water. Het chloor is dan nog aan het inwerken en hierbij komen o.a. chloordampen vrij. Chloor is zwaarder dan lucht waardoor de gasvorming een laagje vormt op het wateroppervlak. Deze dampen zorgen voor irritaties aan de ogen en zijn ook niet fijn om in te ademen.

6.      Is chloor giftig?

Chloor begint zijn werking te doen bij een niveau van 0,5 deeltje per miljoen (ppm) of meer. Bij een te lange blootstelling aan een chloorniveau van 50 ppm kan chloor zelfs dodelijk zijn. In de aanbevolen hoeveelheden die je toevoegt aan je spawater, wordt tussen de 1 en 3 ppm aanbevolen. Een hoger ppm kan voor een jeukende huid en irritatie in de ogen zorgen.

Er kan ook te veel chloor in een bubbelbad zitten. Hier hebben we een aparte blog over geschreven, deze vind je op de website. Ook lees je meer over bijvoorbeeld bubbelbad water dat stinkt, een inbouw bubbelbad of het verschil tussen een hottub en bubbelbad. Heb je na het lezen van een van onze blogs nog vragen? Of ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Schroom dan niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen. Onze ervaren medewerkers helpen je graag!

Wat te doen wanneer het bubbelbad water stinkt?
Het stroomverbruik van een bubbelbad beperken
Close
Categorieën