Zolang je een bubbelbad hebt, heb je chloor nodig om het te onderhouden. Dat komt omdat chloor de enige effectieve chemische stof is die schadelijke micro-organismen aanpakt en zo het zwemwater zuiver houdt. Maar hoe gebruik je het? En wat moet je doen als je er te veel van gebruikt hebt?
Het antwoord vind je hier! In dit artikel leggen we exact, stap voor stap, uit wat je moet doen als je te veel chloor hebt gebruikt in je bubbelbad.
Chloorgehalte verminderen in je bubbelbad/jacuzzi
Om het water goed te onderhouden is het aan te bevelen om de pH-waarde van het bubbelbad tussen de 7,2 en 7,6 te houden. Dit komt neer op 1,5 tot 3 ppm (deeltjes per miljoen) in het badwater. De voordelen van goed onderhouden water zijn:
- Geen irritatie aan de ogen.
- Geen jeukende huid.
- Geen irritatie op de luchtwegen.
- Het water blijft langer goed.
- Geen aantasting van de jacuzzi en minder erosie aan het bad en de onderdelen van het bad.
Maar wat als je per ongeluk te veel chloor in je bubbelbad hebt gedaan?
Als er te veel chloor in je bubbelbad zit kan het water vertroebelen. Daarnaast kun je er beter niet in gaan zitten als je huidirritatie, jeuk en geïrriteerde ogen wilt vermijden. Om het chloorgehalte omlaag te krijgen kun je een paar dingen doen met je bubbelbad:
- Je kunt het water blootstellen aan zonlicht. Door zonlicht ontbinden chloordeeltjes sneller.
- Je kunt ook gebruik maken van een UV-lamp. Met een UV-lamp dood je virussen en wordt het gebonden chloor verwijderd. Hier is vaak teveel van als de chloorwaarde van je bad te hoog is.
- Natriumthiosulfaat toevoegen aan het bubbelbad. Verkrijgbaar in de meeste drogisterijen en breekt chloor af. Dit wordt ook wel pH-minus genoemd.
Meet minimaal één keer per week de pH-waarde van het bubbelbad en vul zo nodig pH plus of pH minus toe aan het bad.
Voor je bubbelbad kun je de volgende stappen volgen voor het verlagen van het chloorniveau.
Stap 1: Meet de pH-waarde van het water
Vóórdat je kunt bepalen of de juiste hoeveelheid chloor in het bubbelbad zit of dat je pH-minus moet toevoegen, moet je eerst meten wat de huidige pH-waarde is van je bubbelbad. Dit kun je meten door een elektrisch meetapparaat of met een kleurenstrip (pH-teststrip). De pH-waarde (ook wel zuurgraad genoemd) moet tussen de 7,2 en 7,6 liggen. Dit zijn de perfecte omstandigheden om algenvorming en andere ongewenste micro-organismen tegen te gaan.
Stap 2: Berekenen hoeveel pH-minus je nodig hebt
Voor de exacte berekening kijk je als eerste op de achterkant van de pot pH-minus (meestal natriumthiosulfaat). Daar staat precies op beschreven hoeveel mg je moet toevoegen per dm3 liter water om de pH-waarde met 0,2 te verlagen.
Hoe bereken je het aantal kubieke liters (dm3) water in je zwembad of bubbelbad?
Inhoud = lengte (l) x breedte (b) x hoogte (h)
1 dm3 = 1 liter
1 cm3 – 1 milliliter
Tip: Bereken bij hoogte niet de rand van je bubbelbad of zwembad, maar de hoogte van het waterpeil.
Stap 3: Het oplossen van de pH-minus
Voeg de pH-minus nooit rechtstreeks toe aan de jacuzzi of je zwembad, dit is slecht voor de bodem van het bad en eventuele onderdelen. Los het eerst op in een emmer met 10 liter water.
Stap 4: Het natriumthiosulfaat toevoegen
De pH-minus toevoegen doe je in 3 stappen:
1. Zet de pomp aan
Zet de pomp aan vóórdat je de pH-minus toevoegt. Laat de pomp minimaal 12 uur lopen en betreed het bubbelbad/zwembad voor alle zekerheid de eerste 24 uur niet!
2. Distribueer het gelijkmatig over het wateroppervlak.
Voeg het geleidelijk toe, vermijd altijd contact met het water.
3. Laat de pomp 12 tot 24 uur lopen
Afhankelijk van de grootte van het bubbelbad en de kubieke liters die de pomp per uur kan pompen is het aan te raden 12-24 uur te wachten vóór je het water betreed.
Stap 5: Nameten
Wanneer je de eerste vier stappen succesvol doorlopen hebt, meet je na 12 én na 24 uur nog een keer de pH-waarde van het bubbelbad. Als alles goed is gegaan is de pH-waarde van het water nu tussen de 7,2 en de 7,6. Wanneer dit niet het geval is, stel het dan zo goed mogelijk bij.
Wil je na het lezen van deze blog ook weten hoe je jouw jacuzzi winterklaar kunt maken? Klik dan hier!