Jacuzzi vullen met warm of koud water

Jacuzzi vullen met warm of koud water?

Voor een optimaal onderhoud van de jacuzzi is het zo nu en dan verstandig om de jacuzzi te laten leeglopen. Hoe vaak dit aan te raden is, lees je in dit artikel. Als je je jacuzzi hebt laten leeglopen of je hebt net een nieuwe jacuzzi aangeschaft, dan moet het bubbelbad ook weer gevuld worden. Moet je jouw jacuzzi vullen met warm of koud water echter? Wat is beter voor de jacuzzi? En wat warmt sneller op? Op deze vragen en meer zullen wij in deze blog antwoord geven.

Hoe kun je een jacuzzi vullen?

Het vullen van een jacuzzi vereist een andere aanpak dan het vullen van een zwembad. Het vullen van een zwembad kan simpelweg worden gedaan door een tuinslang in het zwembad te plaatsen, maar bij een jacuzzi is er een extra stap nodig. Allereerst moet de tuinslang in het filterhuis worden geplaatst, zodat de leidingen van de jacuzzi kunnen worden schoongespoeld en eventuele lucht uit de pompen kan worden gehaald. Hierbij wordt ongeveer 50 liter water gebruikt. Nadat deze taak is voltooid, moet de tuinslang uit het filterhuis worden verwijderd en in de jacuzzi worden geplaatst, zodat de jacuzzi op de gebruikelijke manier van water kan worden voorzien.

Welk type water gebruiken?

Hoewel het waar is dat het gebruik van grondwater om een jacuzzi te vullen sneller kan zijn dan het gebruik van leidingwater, wordt dit over het algemeen niet aanbevolen. Grondwater bevat namelijk vaak hoge concentraties ijzer, wat kan leiden tot roestvorming in de jacuzzi en het water een onaangename, bruine kleur kan geven na verloop van tijd. Het is daarom beter en hygiënischer om kraanwater te gebruiken om je jacuzzi te vullen.

Het is ook af te raden om regenwater te gebruiken om je jacuzzi te vullen. Regenwater is onbehandeld en bevat vaak zuren en uitlaatgassen die schadelijk kunnen zijn voor de jacuzzi. Het is beter om altijd kraanwater te gebruiken om ervoor te zorgen dat het water in je bubbelbad schoon en veilig is om in te badderen. Lees in dit artikel meer over de ideale pH-waarde in je jacuzzi.

Jacuzzi vullen met warm water?

Het duurt wel een tijdje, voordat je jacuzzi op de perfecte temperatuur van 37 graden Celsius is. Wil je echter zo snel mogelijk na het vullen van de jacuzzi in je bubbelbad duiken? Dan kun je het opwarmingsproces iets versnellen door de jacuzzi te vullen met warm kraanwater. Naast dat je jacuzzi zo sneller op temperatuur is, biedt de jacuzzi vullen met warm water nog een tweede voordeel. Het is namelijk goedkoper je jacuzzi op deze manier te vullen dan met koud water dat met de interne heater opgewarmd moet worden. Wil je nog meer tips om het stroomverbruik van je jacuzzi in te perken? Lees het in deze blog. Wanneer je warm leidingwater gebruikt, begin dan eerst met een laagje koud water. Let ook op dat de temperatuur van het warme kraanwater niet boven de 40 graden Celsius komt. Dit om schade aan de voering van het bubbelbad te voorkomen. Kokend water is dus niet toegestaan.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om sneller en mogelijk goedkoper gebruik te maken van je jacuzzi door deze te vullen met warm water, raden we dit niet direct aan. Het temperatuurverschil tussen de buitentemperatuur en de temperatuur van de jacuzzikuip, in combinatie met te warm water, kan leiden tot problemen. Denk hierbij aan mogelijke schade aan de kuip of het oppervlak, zoals osmose.

Jacuzzi met koud water vullen?

Je kunt ook je jacuzzi vullen met koud water. De ingebouwde heater in je bubbelbad zorgt ervoor dat het water opgewarmd wordt tot het de ingestelde, gewenste temperatuur bereikt heeft. Het is wel zo dat hoe kouder het water is, waarmee je jacuzzi gevuld is, hoe langer het duurt voordat het water op temperatuur is. Je kunt dus niet meteen na het vullen gebruikmaken van je jacuzzi. Bovendien kost het aardig wat stroom om de jacuzzi constant te laten verwarmen.

Jacuzzi vullen met warm of koud water

Hoelang duurt een jacuzzi vullen?

Hoelang duurt het nu eer een jacuzzi volledig gevuld is? Deels wordt de vultijd bepaald door het type bubbelbad dat je hebt. Heb je bijvoorbeeld een opblaasbaar bubbelbad, dan kan het vullen binnen twee uur klaar zijn. Grotere jacuzzi’s kunnen soms wel tot een halve dag duren, voordat zij goed gevuld zijn. Daarbij duurt het op temperatuur komen van het water ook nog eens tussen de 5 en 24 uur, afhankelijk van de inhoud van je jacuzzi. De meeste jacuzzi’s hebben echter een thermostaat die de watertemperatuur constant houdt nadat deze de gewenste temperatuur heeft bereikt, waardoor de verwarming niet constant aan hoeft te blijven.

Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook onze blog over het verschil tussen een hottub en een bubbelbad!

Wat is het verschil tussen een hottub en een bubbelbad?
Jacuzzi Schoonmaken: zo doe je dat
Close
Categorieën