Best geteste jacuzzi

Wat is de ideale pH-waarde van een bubbelbad?

Om optimaal te kunnen genieten van een bubbelbad is het belangrijk dat de waterkwaliteit in orde is. Als het water van goede kwaliteit is, voorkom je namelijk dat je huid- en oogirritaties of irritaties op de luchtwegen krijgt en dat de verschillende onderdelen van het bubbelbad worden aangetast. Als je voor een goede waterkwaliteit wilt zorgen, dan moet je vooral letten op twee belangrijke waardes, namelijk de chloorwaarde en de pH-waarde. In deze blog vertellen we je wat meer over de optimale pH-waarde van een bubbelbad.

Wat is een pH-waarde?

De pH-waarde geeft de zuurtegraad aan van een vloeistof. De schaal van pH gaat van 0 tot 14, waarbij 0 extreem zuur is en 14 extreem basisch. Neutrale oplossingen hebben bij kamertemperatuur een pH-waarde rond de 7.

Ook het water in jouw bubbelbad heeft een bepaalde pH-waarde. Het is belangrijk dat een bubbelbad de juiste pH-waarde heeft om ervoor te zorgen dat het water geen bron van algen en bacteriën wordt en dat het water niet troebel wordt.

Wat is voor een bubbelbad de ideale pH-waarde?

Een goede pH-waarde voor een bubbelbad ligt tussen de 7,2 en 7,6. Zolang de pH-waarde tussen de 7,2 en 7,6 schommelt, hoef je deze dus niet aan te passen. De ideale pH-waarde voor een bubbelbad zit er precies tussenin, namelijk op 7,4.

pH-waarde bubbelbad te hoog

Overschrijd de waarde de 7,6 of zelfs 7,8? Dan is de pH-waarde van je bubbelbad te hoog en wordt het water omschreven als basisch. Dit betekent dat het spawater slecht ontsmet zal worden. Bovendien is basisch spawater ook gevoelig voor kalkaanslag. Het is dan dus belangrijk om de pH-waarde te verlagen om je bubbelbad weer optimaal te kunnen gebruiken. Hiervoor moeten speciale zuren worden toegevoegd.

pH-waarde bubbelbad te laag

Heeft het water een pH-waarde die lager is dan 7,2? Dan is de pH waarde van het bubbelbad te laag en is het water van het bubbelbad dus te zuur. Dit kan corrosie veroorzaken aan de bubbelbadcomponenten en het kan er tevens voor zorgen dat het ontsmettingsmiddel minder doeltreffend werkt. Allemaal redenen om de pH-waarde te verhogen van je bubbelbad. Dit kan worden gedaan door alkalische chemicaliën toe te voegen aan het water.

De pH-waarde meten van je bubbelbad

Nu je weet wat de juiste waardes zijn voor een goed onderhoud van je water, is het tijd om de pH-waarde te meten van je bubbelbad! Doe dit ongeveer twee keer per week, zeker in de zomerperiodes wanneer jij hoogstwaarschijnlijk vaak in het bubbelbad te vinden bent. Je kunt de pH-waarde van je bubbelbad makkelijk aflezen met pH-test strips. Deze zijn bij Spabad Limburg verkrijgbaar voor een kleine prijs. Ze worden ook meegeleverd in onze jacuzzi onderhoudskits

Hoe krijg je de ideale pH-waarde voor je bubbelbad?

Nadat je de zuurgraad hebt gemeten met behulp van de pH-teststrip, weet je of de pH-waarde van je bubbelbad te laag of te hoog is. Om vervolgens de perfecte zuurgraad te bereiken, kun je met een eetlepel PH-minus of pH-plus poeder gaan toevoegen. Als je één eetlepel van het poeder toevoegt, dan zal de pH-waarde met ongeveer 0,1 stijgen of dalen. Het is dus even een kwestie van goed afstemmen, opnieuw meten en indien nodig opnieuw aanpassen.

Wil jij nog meer goede tips die van pas komen als jij een jacuzzi bij ons in Sittard hebt gekocht? Neem dan ook eens een kijkje bij onze andere blogs. Hier vind je nog veel meer interessante en handige informatie over het gebruik, onderhoud en de plaatsing van je bubbelbad. Zo lees je bijvoorbeeld hoeveel chloor er in een bubbelbad moet en wat te doen bij een lekkage in je bubbelbad.

Wat te doen bij een lekkage in je bubbelbad?
Hoe vaak moet je de jacuzzi leeg laten lopen?
Close
Categorieën