jacuzzi verzorging

Hoe vaak moet je de jacuzzi leeg laten lopen?

Veel mensen hebben een jacuzzi thuis, maar weten soms niet precies hoe vaak ze de jacuzzi moeten legen. Om er een lange tijd plezier van te beleven is het belangrijk om je jacuzzi optimaal te verzorgen. Wil je bijvoorbeeld weten hoe je de jacuzzi leeg kan maken voor de winter? Of wil je gewoon het water verversen? Dan zijn er een aantal belangrijke tips om mee te nemen voordat je eraan begint! Het is belangrijk om de jacuzzi regelmatig te legen om de waterkwaliteit te behouden. In deze blog gaan we uitleggen waarom het legen van de jacuzzi belangrijk is, hoe vaak je de jacuzzi moet leeg laten lopen en wat je moet doen om de jacuzzi schoon te maken na het leeg laten lopen.

Waarom moet je de jacuzzi leeg laten lopen?

Er zijn een paar redenen waarom het belangrijk is om de jacuzzi regelmatig te legen. Het niet regelmatig verversen van water is niet alleen onhygiënisch, maar brengt ook gevaar voor de gezondheid met zich mee. Ten eerste verzamelt zich in de jacuzzi vuil, waardoor het water onzuiver wordt. Als je het water niet ververst, kan het ook gezondheidsproblemen veroorzaken. Legionella is een van de bacteriën die bekend staat als het meest voorkomend in stilstaand (warm) water, zoals in een jacuzzi. Deze bacterie leeft het best in water met de temperatuur tussen de 20 en 50 graden. Door het inademen van nevel waar deze bacterie zich bevindt, kun je heel erg ziek worden. In plaats van de jacuzzi te laten leeglopen in de winter, raden wij aan om de spa gevuld te laten en te laten lopen op een minimale temperatuur.

Ten tweede, als je de jacuzzi niet leeg laat lopen, kan dit leiden tot een hogere chemische balans, waardoor het water een onaangename geur kan krijgen. Hierdoor zal je ook schimmel en algen in en rondom het bad aantrekken. Het is heel lastig om algen te verwijderen, voornamelijk omdat ze zich ook zetten in de buizen van de jacuzzi waar je niet makkelijk bij kan.

Ten slotte kan vuil en sediment in het water ervoor zorgen dat het chloor minder effectief wordt om bacteriën te doden.

Hoe vaak moet je de jacuzzi leeg laten lopen?

Het is belangrijk om de jacuzzi drie à vier keer per jaar leeg te laten lopen. Dit is vooral goed als je de jacuzzi veel gebruikt, omdat het water dan meer verontreinigingen kan bevatten. Let er ook op dat als er een groep mensen samen in de jacuzzi hebben gezeten, je het best erna je water kan verversen. Dit voorkomt dat na een bubbel partij de bacteriën de kans krijgen om zich te nestelen. Gebruik je de jacuzzi vaker in de zomer of op zonnige dagen en smeer je dan ook zonnebrandcrème op je huid? Dan is het raadzaam om het water vaker te vervangen omdat de kwaliteit van het water door de zonnebrandcrème niet meer optimaal is.

Als je de jacuzzi minder vaak gebruikt, hoef je de jacuzzi niet zo vaak per jaar te legen. Let wel op dat er geen algen ontstaan, het beste is je jacuzzi regelmatig te checken.

jacuzzi verzorging

Stappen om de jacuzzi te legen

Voordat je de jacuzzi leeg laat lopen, moet je het uitschakelen. Gebruik vervolgens een tuinslang om deze aan te sluiten op het kraantje of wartelstop aan de onderzijde van je jacuzzi. Zo kan je het water weg laten lopen daar waar jij wilt. Let op met het water te laten lopen naar de planten in je tuin. Door de chloor en andere chemicaliën in het water is het schadelijk niet alleen voor je planten maar ook voor het milieu. Heb je een afvoerputje bij je huis, dan kan je het beste het water daarin weg laten lopen.

Tip: ben je van plan het water ergens in de komende dagen te verversen? Maak dan gebruik van onze Jet Cleaner voor de diepe, grondige reiniging van de leidingen en de jets. Wij adviseren om dit minimaal één keer per jaar te doen.

Schoonmaken na het legen

Is je jacuzzi leeg? Dan kan je de filter eruit halen en schoonmaken. Om de filter goed schoon te maken zijn er speciale reinigers. Hierbij kan je filter een nacht laten weken voor een beter resultaat. Houd er rekening mee dat de filter ook om de zo veel tijd vervangen moet worden. De vuistregel is de filter elk jaar te vervangen, wij adviseren zelf ieder half jaar. De filters dienen verder elke week te worden gereinigd. Hiervoor kun je onze filtercleaner gebruiken. Deze mag meerdere keren per jaar zonder problemen gebruikt worden.

Ga verder met het schoonmaken van het bad zelf. Gebruik de speciale wandreiniger zodat je de bacteriën geen kans geeft om te overleven. Vergeet niet om de randen ook goed schoon te maken, die worden ook het meest aangeraakt.

Als laatste is het raadzaam om ook het afdekzeil van binnen en buiten schoon te maken, hier blijft nog veel vuil op zitten van het water en van de buitenlucht.

vrouw in bubbelbad

Jacuzzi vullen

Na het schoonmaken kan je de jacuzzi weer vullen met schoon water. Het is belangrijk dat het vullen op de juiste manier gebeurd. Allereerst moet je ervoor zorgen dat het filterhuis volledig leeg is van alle waterresten. Leg de tuinslang in het filterhuis en laat hier zo een 50 liter water inlopen. Zo spoel je alle resten van vuil water, onder andere door het schoonmaken, weg. Laat de 50 liter nu weer weglopen uit de jacuzzi.

Nu kun je beginnen met vullen! Gebruik dan de juiste hoeveelheid chloor en wateronderhoud vloeistof voor je jacuzzi. Zo, nu kan je weer genieten van een frisse jacuzzi!

Wil je meer tips over het onderhoud van je jacuzzi? Bekijk dan onze blog over de ideale pH-waarde voor je jacuzzi.

Wat is de ideale pH-waarde van een bubbelbad?
Warmtepomp voor jacuzzi
Close
Categorieën