water in jacuzzi

Voorbereiding en installatie van een jacuzzi

Direct genieten van de overweldigende luxe van een jacuzzi

Voor kopers van een jacuzzi is het raadzaam om vooraf enkele zaken zorgvuldig te overwegen en desnoods te regelen.

Maten en plaatsen van jouw nieuwe jacuzzi 

Een jacuzzi komt als geheel. Zelfs de kleinste jacuzzi past niet door een normale deur (200 x 900 cm). Het is belangrijk dat je nadenkt over de plek waarop je je jacuzzi wilt plaatsen. In een tuin, achter je huis of op een verhoogd terras? Stel je in ieder geval de volgende vragen:

 • Is er een brede toegang tot de plek waar je je jacuzzi wilt plaatsen?
 • Heb ik eventueel een hijskraan nodig?
 • Heb ik voldoende plek en een goede plek om mijn jacuzzi te plaatsen?
 • Heb ik gezorgt voor de benodigde electra-aanpassingen?

In de meeste situaties wordt een hijskraan gebruikt om de jacuzzi op de juiste plek te krijgen. Een jacuzzi wordt op z’n zijkant op een pallet met een palletwagen naar de desbetreffende plek gebracht. Over gras gaat dit bijvoorbeeld niet. Let op: het gebruik van een palletwagen kan mogelijk sporen achterlaten op de sierbestrating.

Electro-aansluiting bij een jacuzzi 

Een jacuzzi moet van 230V wisselspanning worden voorzien en trekt daarbij minimaal 20 ampère stroom. De grotere modellen trekken meer stroom (vanwege onder andere het feit dat er meer pompen zijn). Meer informatie over de stroomvoorziening van (in dit geval) de Wellis spa’s lees je in dit artikel.

Voorschriften ten aanzien van de elektrische installatie: 

 • Is er een oude installatie? Dan moet de jacuzzi via onderstaand stopcontact en stekker met het lichtnet verbonden worden. Dit komt omdat oude zekeringen alleen de fase onderbreken en niet de nuldraad;
 • Is er een moderne installatie met groepsschakelaars en aardlekschakelaars in de meterkast? Dan mag de jacuzzi direct op het lichtnet worden aangesloten. Het is echter aan te raden dit via een spatwaterdichte lasdoos nabij de jacuzzi’s te doen. Een spatwaterdichte perilexstekker (ook wel fornuisstekker genoemd) kan ook.
 • De jacuzzi moetop een aparte groep(en) worden aangesloten. Sluit geen andere zware verbruikers op deze groep aan! 

Aansluitwaarden jacuzzi:

 • Afhankelijk van het type jacuzzi en het opgenomen vermogen, is een 1-fase aansluiting mogelijk, maar dan moet deze met minimaal 16 (liever 20 ampère) afgezekerd worden. Geen andere gebruikers mogen hierop worden aangesloten;
 • Het is aan te bevelen om 2 x 16 ampère (zogenaamde perilex of fornuisaansluiting) te gebruiken. Hiervoor moet hoogstwaarschijnlijk de groepenkast aangepast worden. De groepsautomaat (fornuisschakelaar) moet van type C (traag) zijn om een hogere piekbelasting aan te kunnen. Dit komt onder andere voor tijdens het inschakelen van het verwarmingselement of jetpompen;
 • De voorkeur gaat uit naar een 3-fase aansluiting (3 x 16A) Bepaalde jacuzzi’s werken alleen op een 3-fase aansluiting. Ook hier een groepsautomaat type-C (traag) toepassen!
 • De jacuzzi stroomvoorziening moet via een aardlekschakelaar beveiligd zijn. Is deze niet voorzien, dan zijn eventuele gevolgen eigen risico;

Kabel: het veiligste en meest praktische is als deze kabel via een buis (bijvoorbeeld pvc) onder de grond en vloer vanaf het aansluitpunt (lasdoos of stopcontact) tot aan de zijkant van de jacuzzi weggewerkt is. Zei bemerkt dat aan de zijkant van de jacuzzi 2 kabelinvoeropeningen zijn voorin. De aansluiting op de stuurunit zit tussen de hoekdelen, waaronder zich deze kabelgaten bevinden. Invoer via de onderkant van de jacuzzi kan natuurlijk ook. Optisch is dat het mooiste. De lengte van de kabel naar de jacuzzi moet minstens de diagonale lengte van de jacuzzi + 1 meter bedragen (liefst 3-4 meter)

jacuzzi verzorging

Het vullen van een jacuzzi en het water

Om de jacuzzi te vullen volstaat een tuinslang. Er wordt geadviseerd om het water van de jacuzzi elke 3 maanden te verversen. Er moet dus water worden afgevoerd. Men kan dit gewoon laten weglopen via de daarvoor voorziene aftapaansluiting of met emmers of een pomp. Het is aan te bevelen om vooraf te overwegen hoe het vervuilde water kan weglopen.

De aftapaansluiting bestaat uit twee delen: een uitdraaibare afsluitdop en de krans eromheen. De afsluitdop eruit draaien en de slangkoppeling erin draaien. Vervolgens de krans (buitenste rand) opendraaien. Op de erbij geplaatste stikker staat wat open en dicht is.

Ondergrond  

Je jacuzzi moet op een vlakke, horizontale ondergrond staan. Liefst een volledig dragende en gesloten harde ondergrond, zoals een speciaal hiervoor aangelegd terras van tegels, klinkers, beton, bankirai, composiet vloerdelen o.i.d. De vloer moet in ieder geval niet kunnen buigen of zakken.

Instellingen

Met 2x 16A (type C) en 3 x 16A of lichter (3-fase type C) kan de jacuzzi op maximaal verbruik worden ingesteld. Dat wil zeggen dat zware verbruikers weten de jets, verwarming en blower kunnen gelijktijdig functioneren. Hiervoor moet op het Balboa hoofdstuurunit (print, waar alle componenten op aangesloten worden) dipswitch 2 en 10 op ON worden gezet. Door deze setting merkt de gebruiker niets van de temperatuurdaling als bijvoorbeeld de blower wordt ingeschakeld. Het blazen van lucht door het water veroorzaakt immers een snelle temperatuurdaling.

Met de enkelvoudige 1 x 16A aansluiting is deze setting niet mogelijk. De verwarming schakelt dan namelijk uit als de jets en/of blower ingeschakeld worden.

Gedrag van jacuzzi

 • In de ‘standaard’ modus wordt er, met de fabrieksinstellingen 2x per dag gefilterd: ’s morgens tussen 8-10 uur en idem ’s avonds. Deze filtertijden zijn instelbaar. Let op: de filterpomp is dan hoorbaar;
 • Het water wordt permanent op de ingestelde temperatuur gehouden. Als het programma een temperatuurdaling meet worden pomp en verwarmingselement zolang ingeschakeld tot de ingestelde temperatuur weer bereikt is. Dit gebeurt op willekeurige momenten en duurt even;
 • In de eco-modus wordt het water alleen verwarmd tijdens de filtertijden;
 • In de sleep-modus kan het water tot 26 graden zakken. Deze 26 graden wordt vervolgens vastgehouden.

Langer geen gebruik maken van de jacuzzi? Kies voor slaapstand

Jacuzzi’s kennen een sleep-modus die je kan instellen. Dit de je als je 10 dagen geen gebruik maakt van je spabad. In dit geval wordt je jacuzzi een keer per dag gefilterd en de temperatuur kan dan zakken tot 10 graden Celsius.

Het uitschakelen van je jacuzzi

Het volledig uitschakelen van je jacuzzi is nooit aan te bevelen (stroom eraf of stekker eruit). In de slaapstand blijft het filtersysteem actief. Dit is het meest hygiënisch. Hoe je dan wel het stroomverbruik kunt beperken, lees je hier.

Kies een van de jacuzzi’s uit ons geweldige assortiment. Onze professionals helpen je graag verder!

Jacuzzi gebruiken in de winter

Comments (2)

 1. Stienstra

  Goedendag ik over mijn balboa jacuzzi ik heb twee zwarte draadjes er bij om de stroom te veranderen waar moet ik die op aansluiten groetjes Jan

  • Roy Spork

   Beste Jan,
   Hierover kunnen we u op deze wijze niet een degelijk advies geven. U mag naar ons algemene mail adres een foto met merk en modelnaam spa sturen, dan kijken onze technische mensen er even naar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Categorieën