Jaccuzi met uitzicht op een meer

Jacuzzi Schoonmaken: zo doe je dat

Wanneer je de trotse eigenaar bent van een jacuzzi, dan wil je het liefst zo lang mogelijk van je bubbelbad genieten zonder dat er problemen met je apparaat zijn of schade. Een goed onderhoud van je jacuzzi is hierbij van belang. Hoe doe je echter een jacuzzi schoonmaken? In deze blog vind je een aantal tips.

Waarom moet je een bubbelbad schoonmaken?

Een bubbelbad reinigen is belangrijk om verschillende redenen:

 • Een bubbelbad is een warme en vochtige omgeving, wat een ideale broedplaats kan zijn voor bacteriën, schimmels en andere micro-organismen. Door regelmatig de jacuzzi te reinigen, verminder je de kans op besmetting en zorg je voor een schone omgeving om in te ontspannen.
 • Wanneer een bubbelbad niet regelmatig wordt gereinigd, kunnen zich bacteriën en andere micro-organismen ophopen in het water. Dit kan leiden tot huidirritatie, infecties en andere gezondheidsproblemen.
 • Een goed onderhouden jacuzzi ruikt fris en aangenaam. Dit zorgt voor een aangenamere en ontspannende ervaring tijdens het gebruik van de jacuzzi.
 • Door je jacuzzi regelmatig te reinigen en te onderhouden, verleng je de levensduur van het apparaat. Het verwijderen van vuil, kalkaanslag en andere ophopingen helpt om de interne componenten goed te laten functioneren en eventuele schade te voorkomen.

Wanneer moet je je jacuzzi reinigen?

Hoe vaak je een jacuzzi moet schoonmaken, hangt af van verschillende factoren, zoals de frequentie van gebruik, het aantal gebruikers, de waterkwaliteit en het type reinigingsmethoden dat je gebruikt. Over het algemeen worden de volgende richtlijnen aanbevolen:

 • Er zijn enkele dagelijkse taken die je moet uitvoeren om je jacuzzi schoon te houden. Deze omvatten het controleren van de waterchemie, zoals de pH-waarde en de chloorconcentratie, en het verwijderen van eventuele zichtbare vuildeeltjes, zoals bladeren of insecten.
 • Eén keer per week is het raadzaam om een grondigere reiniging uit te voeren. Dit omvat het schoonmaken van de filter(s) van de jacuzzi door ze te verwijderen en af te spoelen om vuil en andere verontreinigingen te verwijderen. Daarnaast kun je ook de kuip van de jacuzzi reinigen.
 • Ongeveer eens per 3 maanden is het aan te raden om een diepere reiniging uit te voeren. Dit houdt in dat je de jacuzzi grondiger schoonmaakt, inclusief het reinigen van de jets en leidingen.

Ook het water moet om de 3 maanden verwisselen. Lees in dit artikel hoe vaak je de jacuzzi moet laten leeg lopen.

Jacuzzi schoonmaken doe je zo

Het schoonmaken van je jacuzzi is geen lastig werk en kun je met huis-, tuin- en keukenmiddelen al vaak goed doen. Zo kun je je jacuzzi schoonmaken met soda of je kunt je jacuzzi schoonmaken met schoonmaakazijn. Belangrijk is dat je de ringleiding, kranen en kuip onder handen neemt. Het stappenplan ziet er als volgt uit:

 • Ringleiding: gebruik heet water om je bad mee te vullen. Houd een richtlijn aan van ongeveer vijf centimeter boven de hoogste opening. Giet een fles schoonmaakazijn in het bad of doe je jacuzzi schoonmaken met twee kopjes baking soda. Laat de systemen voor zeker een kwartier aanstaan, zodat vuil loskomt. Laat vervolgens het water een uur staan voor een verder losweken van het vuil. Doe weer uw bubbelbad aan voor tien minuten. Laat als laatste het bad leeglopen. Wij adviseren Tube clean, dit is een speciaal samegensteld reinigingsproduct voor de leidingen en jets.
 • Kranen: zorg ervoor dat de kranen ontkalkt worden. Gebruik hiervoor ook schoonmaakazijn. Hierna kun je met een zachte doek de kranen oppoetsen. Gebruik geen zware reinigingsmiddelen zoals chloor en bleek. Welke kranen? Dit stuk mag vervallen, of gaat dit over de jets?
 • Kuip: de kuip moet als laatste gereinigd worden, want al de troep uit de ringleiding en kranen, neem je zo in een keer mee. Voor het schoonmaken van de jacuzzi kuip kun je milde reinigingsmiddelen gebruiken. Wij adviseren een speciaal kuip cleaner.
  Spoel de kuip altijd goed na met water en laat indien mogelijk de spa weer vollopen met water en spoel de jets nog eens 1 kwartier door, waarna je het laatste vuil uit de leidingen hebt gespoeld. Hierna laat je de spa nog eens leeg en vul je met vers water de spa. Deze behandeling van het reinigen van jets adviseren wij minimaal 1 x per jaar.

Opblaasbare jacuzzi schoonmaken

Vanwege zijn fragielere buitenwanden, gaat het reinigen van een opblaasbaar bubbelbad iets anders in zijn werk. Voor de randen kan een mild reinigingsproduct, afwasmiddel of groene zeep gebruikt worden in combinatie met lauw water en een zachte doek. Spoel na het poetsen de jacuzzi heel goed uit en laat hem goed drogen, alvorens je hem opruimt. Ook voor het ontkalken van het bubbelbad voldoet was afwasmiddel en warm water.

filter uit de jacuzzi

Verdere onderhoudstips

Om je jacuzzi schoon en in goede staat te houden, volg je deze tips:

 • Dek de jacuzzi af wanneer deze niet in gebruik is om vuil en bladeren buiten te houden.
 • Gebruik geen zeep of olie in je bubbelbad.
 • Gebruik een douche om je af te spoelen, voordat je in jacuzzi stapt.
 • Scrubben kun je beter ook vermijden, want de huidschilfers komen in leidingen terecht.
 • Reinig de filters regelmatig en vervang ze volgens de aanbevelingen van de fabrikant.
 • Voer regelmatig wateronderhoud uit en test de chemische niveaus, zoals de pH-waarde en chloor/broom niveaus. Lees in dit artikel wat de ideale pH-waarde van je jacuzzi moet zijn.
 • Reinig de jacuzzi-cover en de buitenkant om vlekken en vuilophoping te voorkomen.

Liever na een zwemspa in plaats van een eigen jacuzzi? Lees dan hier waar je op moet letten!

Jacuzzi vullen met warm of koud water?
Zo doe je de filter van je jacuzzi schoonmaken
Close
Categorieën